VWO advies? Maar nooit moeite hoeven doen om te leren? Wees alert!

Gepubliceerd op 14 juni 2022 om 10:30

Herkenbaar plaatje? Met 2 vingers in de neus doorloopt jouw zoon of dochter de basisschool. Toetsen worden een keer of 2 doorgekeken (of helemaal niet) en jouw kind komt weg met een rapport vol mooie scores. Van alle kanten krijgt het kind te horen dat het zo goed is, slim is, een geweldig rapport heeft. Klinkt leuk al die complimenten…..maar in de praktijk ligt dit iets ingewikkelder. In feite komt het grootste deel behoorlijk aanwaaien. Tot het kind naar het VWO gaat en ineens wel aan de bak moet, er hele ladingen leerstof om de oren vliegen en zoon of dochter echt geen idee heeft hoe hier mee om te gaan. OVERWELDIGEND EN ONZEKERHEID GEGARANDEERD.


Leren leren, als je nooit geleerd hebt ergens echt moeite voor te hoeven doen dan weet je helemaal niet hoe je het aan moet pakken als dat ineens wel nodig blijkt. Mijn dochter (10 jaar, groep 7) kwam laatst thuis met een toets Engels; een opdracht vanuit de plusklas. Het was zoveel dat ze volgens een stappenplan leerde hoe ze dit kon aanpakken. De opdracht sloot naadloos aan bij de visie op leren leren. Hoe maak je optimaal gebruik van het werkgeheugen en zorg je dat al die Engelse woorden en zinnen vanuit het werkgeheugen, het korte termijn geheugen, in het lange termijngeheugen worden opgeslagen. Mijn dochter werd gedwongen om te plannen, het was echt teveel om ‘domweg’ 2x door te lezen. Natuurlijk eerst gemopper; ‘pfff wat is dit veel’….en daar vlak achteraan: ‘dat ga ik nooit halen’. Ze pakte haar agenda erbij en ging plannen. (Redelijk zelfstandig wat vrij knap is op deze leeftijd) Ze deed precies wat de leerkracht van de plusklas had aangeraden en heeft mogen ervaren dat dit geweldig werkt! Een waardevolle ervaring rijker!


Wij benoemden als ouders dat ze een gouden leermoment heeft gekregen dankzij basisschool De Vijf-er! Een plusleerkracht die begrijpt dat een kind deze ervaring nodig heeft voordat de stap naar het voortgezet onderwijs wordt gemaakt. Ik gun alle kinderen op de basisschool in groep 7 en 8 dat ze mogen leren hoe je huiswerk het beste kunt aanpakken, waarbij gedifferentieerd wordt op leerbehoefte. Waar de één de handen vol heeft aan een half blaadje Engelse woorden moet een kind met een hoge intelligentie op een andere manier uitgedaagd worden om het brein aan het werk te zetten.


Er is een mooie ‘leren leren’ training. Hierbij krijgen ouder en kind (en leerkracht/ docent) inzicht in de executieve vaardigheden, de leervoorkeuren van een kind en de automatische gedachten die kinderen hebben over zichzelf, de omgeving en het leren.
Dus zodra je merkt dat jouw kind wat handvaten nodig heeft om zich op het VWO (of de HAVO) optimaal te kunnen ontwikkelen en zie je het niet zitten om straks continue in strijd te zijn over huiswerk met jouw puber…..trek dan aan de bel voor een training Leren Leren.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.