Angst

Gepubliceerd op 31 maart 2022 om 15:46

Faalangst, onzekerheid

Angst is een natuurlijke reactie van je lichaam. De zintuigen nemen iets waar wat je brein als gevaar signaleert, dan wordt het rationele denken uitgeschakeld en reageert de amygdala. Dit onderdeel van het brein legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig zijn en koppelt die aan emoties. Ons lichaam heeft verschillende manieren om te reageren op angst.

Je lichaam reageert op gevaar door te vechten of te vluchten. We kennen de vecht- en vluchtreactie (‘fight- of flight-reactie). Bij erge angst kan de freeze-reactie’ optreden, je bent dan als het ware ‘verlamd door angst’.

Toch is angst eigenlijk een hele nuttige emotie, want bij direct gevaar moet jouw lijf snel kunnen reageren. Dit had de mens heel vroeger nodig om te kunnen overleven, tegenwoordig werkt ons angstsysteem nog even fanatiek terwijl het in veel gevallen niet nodig is. Een soort ‘vals alarm’ dus.

Symptomen van angst kunnen zijn; verhoogde hartslag, misselijkheid, zweten, kortademig, verkrampte spieren, duizeligheid, vaak naar het toilet moeten. Dit willen we allemaal niet en we zoeken een manier om het uit de weg te gaan.

 

Black-outs door angst

Bang om te falen, faalangst….angst om ergens in te mislukken. Hier is geen enkele sprake van echt gevaar, maar negatieve scenario’s die iemand in zijn hoofd maakt. Ons brein kent geen verschil tussen niet echt en echt. Dus het brein reageert op deze negatieve scenario’s alsof die echt gaan gebeuren en het lichaam reageert hierop. Soms ben je zelfs niet meer in staat om helder na te denken, dan heb je een black-out, de amygdala schakelt het rationele denken even uit. Wie zich heel goed heeft voorbereid op een toets kan door faalangst volledig blokkeren en daardoor toch een mindere score halen.

Alle negatieve gedachten over de situatie die faalangst oproept helpen helemaal niet mee. Gedachten als: ‘ik ga het niet halen’, ‘wat als anderen me uitlachen?’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ga vast een blackout krijgen.’

Vaak wordt de faalangst versterkt door het ervaren van mislukkingen. Het brein maakt namelijk verbindingen tussen de gebeurtenis die ervaren werd als mislukt en de emotie die je toen hebt gevoeld. Ons brein is heel goed in het herkennen van situaties en koppelt in een soortgelijke situatie dezelfde emotie eraan, het brein denkt dat die 2 bij elkaar horen.

 

Heel belangrijk dus om hiermee aan de slag te gaan! Op welke manieren kunnen we onze gedachten positief beïnvloeden? Op welke manieren kun je zorgen dat jouw lijf geen spanning opbouwt? Op welke manieren kun je succeservaringen opdoen om het brein te laten weten dat de angstreactie niet meer nodig is…..Zorg dat je in je eigen kracht komt te staan en afrekent met het nare gevoel van faalangst. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.