Wintersport en executieve vaardigheden

Gepubliceerd op 6 maart 2022 om 16:33

Executieve functies zijn vaardigheden die je moet beheersen om tot schoolsucces te komen. Deze leer je zeker niet alleen op school, misschien wel veel meer daarbuiten!

Met mijn gezin heb ik net een geweldige skiweek in Flachau achter de rug. Naast lekker sportief bezig zijn, genieten van een waanzinnig mooie natuur, jezelf uitdagen en veel lol maken zijn we ondertussen hard aan het werk om onze executieve functies te trainen. Ik neem jullie mee in de 6 executieve functies die Wegwijsacademie gebruikt.

#Planning en organisatie: Deze begint al maanden voor de vakantie; skiles regelen, materialen huren, skipassen online kopen, aanbetaling voor het appartement, overnachtingshotel boeken, vrij regelen  op de vertrekdag, ski’s laten waxen, kleding passen en kijken wat er nog gekocht moet worden. De dagen voor vertrek alle spullen verzamelen, de auto rijklaar maken……voor we in Oostenrijk zijn hebben we deze executieve vaardigheid al flink moeten aanspreken.

 

De avond voor een skidag gaan we verder; materialen klaarleggen, bespreken in welk gebied we willen skiën. Bepalen hoe laat we moeten vertrekken om op tijd bij de skiklas van de kinderen te zijn. Naar de piste toelopen is één, maar alle materialen goed aandoen en op die skischoenen een flink stijgende route naar de piste pakken met ski’s en stokken op de arm vraagt wel even wat tijd.

Tijdens het skiën wordt er flink wat gevraagd van jouw #concentratie en werkgeheugen; letten op je techniek, rekening houden met andere skiërs, onthouden welke route je moet volgen en welke liften waar te vinden zijn, dit jaar zelfs mondkapje op als je bij de liften aan komt.

 

#Impulsbeheersing is ook een onderdeel dat flink getraind kan worden tijdens het skiën, je moet echt nadenken voordat je iets doet op de piste. Fouten maken kan erg gevaarlijk zijn voor jezelf of een ander. Even iets uit jouw zak pakken in de stoeltjeslift en daar ligt jouw stok 5 meter lager in de sneeuw….(of jouw gsm, nog erger). Ook kan je de behoefte voelen om in te halen bij de liften, want wachten is natuurlijk niet de allerleukste bezigheid op de piste. Vanuit fatsoenlijk gedrag zul je je in moeten houden, anderen de ruimte moeten geven. Je moet #flexibel kunnen zijn tijdens een wintersportvakantie; de omstandigheden veranderen continue en je maakt eigenlijk de hele dag door micro-beslissingen. Nemen we de zwarte-rode of blauwe piste, gaan we het bospaadje pakken, vermijden we die piste met die vele bugles? Kan ik veilig stoppen? Moet ik een andere wintersporter helpen die net gevallen is of kan hij zelf opstaan? Waar sluit ik aan in de lift, moet ik mijn snelheid aanpassen? Dat gaat de hele dag door. Je past je steeds aan aan de situatie die zich voordoet.

 

Een realistisch #zelfbeeld is belangrijk; weten wat je kunt en waar jouw grenzen liggen. Jezelf niet overschatten en geen wedstrijd aangaan met meer ervaren skiërs. Voor de veiligheid is dat ontzettend belangrijk. Wanneer je goed kunt inschatten waar jouw uitdagingen liggen kun je dit gericht oefenen; zelf of tijdens een skiles.

#Motivatie en #doorzetten zijn twee heel belangrijke onderdelen van een geslaagde skivakantie; de wil om er een leuke week van te maken, de wil om jezelf qua techniek of snelheid te verbeteren. De wil om op tijd je bed uit te komen en lekker sportief bezig te zijn. Doorzetten wanneer je zere kuiten of bovenbenen hebt, doorzetten wanneer je gevallen bent, doorzetten wanneer je angstig bent.

Zo zijn er vele activiteiten waarbij je alle executieve vaardigheden kunt trainen, de één soms meer dan een ander. Bijvoorbeeld bij het geven van een feest, bij het voorbereiden en koken van een maaltijd, het organiseren van een weekendje weg……

Dit kun je oefenen bij de training Leren Leren bij Prioz, waarbij de executieve functies onder de loep worden genomen en je inzicht krijgt in waar je staat en wat je nog mag leren om jezelf optimaal te kunnen ontwikkelen.

 

Het was een heerlijke vakantieweek waarbij we letterlijk hard hebben gewerkt, zowel fysiek als mentaal. Zonder dat we het echt door hebben ben je aan het oefenen met executieve functies die wij mensen bij enorm veel taken nodig hebben. Nog een hele goede reden om op wintersport te gaan. Flachau, tot volgend jaar! Wij hebben alvast weer geboekt.


Reactie plaatsen

Reacties

Suzanne
2 jaar geleden

Wat klinkt dat als een mooie vakantie. Leuk
Dat je in het “dagelijks leven” zo bezig bent met executieve functies. Jong geleerd is oud gedaan. Op het moment dat je weet waar je sterke punten en je uitdagingen liggen, kun je er verder mee aan de slag. Altijd goed startpunt!