Faalangst is de angst om te falen, dat iets niet lukt. Dit komt vooral voor bij mensen die iets echt goed willen doen. Denk hierbij aan presentaties, toetsen of een belangrijk gesprek. Het liefst ren je hard weg zodat je het niet hoeft aan te gaan. Jouw gedachten vertellen jou dat je het niet kunt, dat het gaat mislukken, dat je niet goed of leuk genoeg bent! Dankzij deze faalangst lukt het dan ook minder goed dan wanneer je vol vertrouwen en ontspannen een situatie ingaat.
Deze gedachten worden een self fulfilling prophecy; door jouw gedachten en alle spanning die erbij komt kijken gaat het vaak ook minder goed. Waardoor jouw gedachten worden versterkt: ‘Zie je wel dat ik het niet kan!’ Zo kom je in een patroon terecht waar je niet in wilt zitten.
Symptomen faalangst
Symptomen van faalangst lijken op die van gewone angst. Denk aan hartkloppingen, slecht slapen, hoofdpijn, misselijk voelen, hyperventilatie, het plotseling warm krijgen. Of de psychische symptomen zoals piekeren, jezelf minder voelen, negatieve gedachten. Met als gevolg daarvan; situaties ontlopen, nog harder en beter je best gaan doen (perfectionisme), onderpresteren en taken uitstellen.
Prestatiemaatschappij
Mensen willen van nature ergens bij horen en zich gewaardeerd voelen door anderen. Faalangst is de angst om dit te verliezen. We leven in een prestatiemaatschappij; je best doen op school, op je werk, bij de sportclub en proberen te voldoen aan verwachtingen. Dit kan veel druk geven. Wanneer jij de gedachten hebt dat je alleen oké bent als dit plaatje klopt kan er faalangst ontstaan. Een negatief zelfbeeld is een belangrijke oorzaak van faalangst. Niet-helpende gedachten belemmeren jou in het functioneren. Mensen met een pestverleden of een prestatiegerichte opvoeding lopen extra risico op het ontwikkelen van faalangst.
Tips
- Fouten maken moet, dat hoort bij het leerproces
- Wees je eigen beste vriend of vriendin
- Vier alle successen, hoe klein ze misschien ook lijken
- Vraag hulp, volg een training! Ga met de rationele emotieve therapie (RET) aan de slag en buig jouw negatieve gedachten om!
Reactie plaatsen
Reacties