Pubermeisjes in de knel door prestatiedruk

Gepubliceerd op 2 oktober 2022 om 15:23

De mentale gezondheid van tienermeisjes tussen de 11 en 16 jaar is de
afgelopen vier jaar hard achteruitgegaan. Het percentage meisjes in het
voortgezet onderwijs dat zegt met emotionele problemen te kampen, is tussen
2017 en 2021 gestegen* van 28% naar 43% !! Onder meisjes uit groep 8 ging
het ook al omhoog, van 14% naar 33% procent.

 

Onderzoekers hebben het over een ongekende daling in mentale gezondheid. Ook onder jongens ging de mentale gezondheid erop achteruit, maar dat staat volgens de onderzoekers niet in verhouding met de ontwikkelingen bij de meisjes.
Meisjes rapporteerden in 2021 niet alleen veel meer emotionele problemen
dan vier jaar eerder, maar ook meer gedragsproblemen, hyperactiviteit en
aandachtsproblemen.

 

Er is reden tot zorg zegt hoofdonderzoeker Gonneke Stevens van de Universiteit Utrecht***
Meisjes hebben vaker dan jongens de drang om te voldoen aan verwachtingen
van anderen, zoals hun ouders en leerkrachten. Zij hebben een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Meisjes ervaren meer druk, maken zich zorgen om hun prestaties en zijn gevoeliger voor vermoeidheid en depressie.


Het welzijn van onze jongeren is in het geding! We willen als ouders en leerkrachten graag dat jongeren succes ervaren, iets kunnen bereiken….en uiteindelijk willen we met elkaar het allerliefst dat zij zich goed voelen, gelukkig en gezond zijn! De druk vanuit school werd door jongeren in bovenstaand onderzoek vooral genoemd; tel daarbij op de druk vanuit sport, muziekles, eventuele problemen thuis…..en tijd voor ontspanning is er steeds minder.


Loopt jouw puberdochter (of zoon) ook vast en vraag je je misschien af of je bij een therapeut of coach moet aankloppen? Lees dan even verder. Gedragsverandering is het doel van coaching en therapie. Alleen het uitgangspunt verschilt. Een coach helpt bij het verbeteren van bepaalde levenssituaties; beter leren omgaan met wat zich afspeelt, meer rust vinden in jezelf, persoonlijke ontwikkeling. Coaching is oplossingsgericht, het activeert en richt zich op de toekomst. Een psycholoog helpt bij psychische problemen en
bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. De nadruk ligt meer op inzicht in dieperliggende patronen vanuit het verleden. Deze trajecten duren meestal een stuk langer dan een coachtraject.

 

Coaching is laagdrempelig, kortdurend en oplossingsgericht. Ook is de coach er voor ouders en krijgen gezinnen meer informatie en tools in handen om hun geliefde puber thuis bij te staan waar nodig (en waar gewenst). Psychologische hulp kent momenteel flinke wachtlijsten waardoor mensen er soms voor kiezen om alvast te starten met een coach; in de rol van vertrouwenspersoon (de jongere kan het verhaal delen), sparringpartner (voor ouders) en om de nodige oefeningen in te zetten die bijdragen aan rust en kracht. Om te voorkomen dat de mentale gezondheid verder achteruit gaat!


Inzicht in kwaliteiten van jongeren is een belangrijk onderdeel van mijn aanpak; vanuit die kracht kunnen ze aan de slag gaan met uitdagingen die ze op hun pad tegen komen. Van daaruit kijken we naar helpende gedachten en helpend gedrag die weer meer grip geven op de situatie.

 

NB: Ik verwijs bij ernstige problematiek altijd door naar een andere professional en
stel geen diagnoses.

 

Bronnen:
1. Conclusies uit het rapport ’Health Behaviour in School-aged Children *
2. vierjaarlijks onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut
en het Sociaal en Cultureel Planbureau, 2021***


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.